ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ ТЕРМІНІВ СФЕРИ ДИЗАЙНУ ОДЯГУ ТА МОДИ - Волошинович, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто лексику сфери дизайну одягу та моди як самостійний сегмент у науковій картині світу носіїв мови, тому вона становить інтерес не лише для лінгвістів, а й для нефахівців у галузі філології. Вона формує розгалужену терміносистему дизайну одягу й моди, загальнолітературну лексику і спеціальні терміни, які називають поняття моди та дизайну одягу, а також промислової та творчої діяльності. Досліджено найпоширеніші способи та прийоми перекладу термінів, зокрема: переклад за допомогою лексичного еквівалента та безеквівалентний переклад. Серед основних прийомів перекладу безеквівалентної лексики виокремлюють: транскрипцію, транслітерацію, калькування, описовий переклад. Крім того, звернуто увагу на проблеми перекладу неологізмів, авторських термінів, антропонімів та абревіатур.