ВЗАЄМОДІЯ ПЕРЕКЛАДАЦЬКОЇ СВОБОДИ І КРЕАТИВНОСТІ Y ПРОЦЕСІ ПЕРЕКЛАДУ ЯК КРОК ДО ІСТИННОСТІ ПЕРЕКЛАДАЦЬКОГО ПРОДУКТУ - Воробйова, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Досліджено проблеми креативного підходу до перекладацької діяльності. Переклад розглядаємо і як процес, і як продукт/результат. Увагу закцентовано на сучасних дослідженнях у сфері психолінгвістики й теорії перекладу, які заклали основи нових підходів до інтерпретації процесу перекладу, проблем вільного перекладу, креативності. Обґрунтовано сутність ключових понять і положень, що стосуються проблеми дослідження: творчість, складники творчості, творчість і свобода перекладу, неологізм, концепція відтворення в перекладі. Тонкощі вільного перекладу та перекладацької креативності розглядаємо на прикладі вивчення особливостей перекладу авторських неологізмів. Доведено, що свобода у виборі лінгвістичних і стилістичних засобів мови перекладу сприяє формуванню й розвитку перекладацької креативності та допомагає перекладачеві досягти правдивості/істинності в передачі концептів мови оригіналу. Окреслено напрями подальших наукових розвідок у цій царині, зокрема: ступінь свободи та креативності у перекладі заголовків; переклад як рекреативна діяльність; множинність перекладу як реалізація креативного потенціалу перекладача.