ЕСПЕРАНТО – УСПІШНИЙ ПРОЕКТ МІЖНАРОДНОЇ ПЛАНОВОЇ МОВИ: 130 РОКІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Данилюк, Ніна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Йдеться про есперантологію як спеціальну галузь інтерлінгвістики, найбільші есперантологічні школи 70-х рр. ХХ – початку ХХІ ст.: московську, тартуську і будапештську та їхніх видатних представників. Визначено два шляхи розв’язання проблеми міжнаціонального спілкування: використання етнічних мов і створення планових мов апріорного та апостеріорного типів. Розглянуто найвідоміші проекти міжнародних планових мов в історичному аспекті від античних часів до сьогодення. Описано специфіку фонетичної, лексичної та граматичної систем міжнародної планової мови есперанто як найбільш успішного проекту, зреалізованого в комунікації. Простежено історію становлення і розвитку есперанто-руху у світі, названо міжнародні організації, які займаються вирішенням питань мовного спілкування. Звернуто увагу на досягнення в галузі вивчення та використання есперанто в Україні, наукову і навчально-методичну літературу, переклади текстів української класичної літератури і фольклору, наукові конференції, центр есперанто, спеціальні курси у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки, українські організації есперантистів.