ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ АКТУАЛІЗАЦІЇ ЛИЦЕМІРСТВА В АНГЛОМОВНОМУ ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ - Кондрук, Аліна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто поняття істини, правди та їхні антиподи. Звернуто увагу на логічні постулати істини. Істину розуміємо як моральний ідеал, справедливість; достовірне знання, що правильно відображає реальну дійсність. Правда ж слугує необхідною ланкою в системі вищих цінностей, що формують духовну основу соціальності й людяності. Обман – це засіб захисту та реалізації інтересів окремих особистостей, груп, класів, народів, держав. Обман – це свідоме прагненням створити у партнера хибне уявлення про предмет обговорення, а також форма замаскованого маніпулювання. Проаналізовано обман як дію. Охарактеризовано комплексний прийом обману – хитрість. Лицемірство розглянуто як негативну моральну якість, що прикриває нещирість.