ЛІНГВОКОГНІТИВНІ ПАРАМЕТРИ АКТУАЛІЗАЦІЇ АКЦЕНТУЙОВАНОЇ МОВНОЇ ОСОБИСТОСТІ (НА МАТЕРІАЛІ ТЕЛЕСЕРІАЛУ «NASHVILLE») - Андрєєва, Ірина; Латушкіна, Катерина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено проблемі концептуальної картини світу акцентуйованої мовної особистості та лінгвокогнітивним параметрам її індивідуальної об’єктивації в комунікативному процесі. Дослідження виконано на матеріалі англомовних діалогів телесеріалу «Nashville». Серед сучасних когнітологічних студій питання картини світу та мовної особистості досить актуальне. Окремий інтерес становить акцентуйована мовна особистість, на дослідження якої спрямована представлена наукова розвідка. Подано визначення таким фундаментальним поняттям, як картина світу, концепт і концептосфера, визначено їх роль у структурі мовної особистості. Висвітлено концептосистему головної героїні телесеріалу «Nashville». Встановлено широку концептуалізацію низки когнітивних конструктів (FAMILY, TRUST, MARRIAGE, LOYALTY, MUSIC, SUCCESS), що свідчить про специфічність концептуальної картини світу героїні.