ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗНАЧЕННЯ «ОСОБЛИВИЙ» НА ПРИКЛАДІ АНГЛІЙСЬКОГО ПРИКМЕТНИКА SUPER - Баланюк, Світлана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто функціональні характеристики сем типового представника узагальненої оцінки – англійського прикметника super. Увагу сконцентровано на способах їхньої реалізації, зважаючи на результати лексикографічних та етимологічних даних і висновки попередніх спостережень над синтагматичними зв’язками. Семи слова спочатку було визначено за вибраним алгоритмом дослідження на основі інформації, представленої в тлумачних словниках англійської мови, і надалі проаналізовано закономірності їх використання у типових актуалізаційних умовах. Матеріалом для дослідження слугували тексти різних жанрів сучасної англійської літератури. Встановлено, що, будучи периферійним у складі лексико-семантичної групи англійських прикметників зі значенням «особливий», super, як правило, вживається для вираження узагальненої позитивної оцінки у ситуаціях захоплення. Крім того, негативний характер оцінки передається через окрему сему haughty. Типова особливість super – здатність підсилювати оцінку, реалізуючись і в ад’єктивній, і в адвербіальній формах. Усі чотири словоформи цього прикметника можна класифікувати як особливий виду спільнокореневих синонімів, близьких за значенням. Їм властиво виражати якості «більшої сили» і «додаткові» цінності в оцінці різного роду предметів, людей, ситуацій, явищ і т. п. Результати аналізу засвідчили переважаючу тенденцію експлікувати сему powerful or great для всіх форм цієї лексеми в більшості випадків функціонування слова.