ДИСКУРСИВНІ КАТЕГОРІЇ АНГЛОМОВНОГО ДИПЛОМАТИЧНОГО ДИСКУРСУ - Кащишин, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Зроблено спробу схарактеризувати англомовний дипломатичний дискурс крізь призму його дискурсивних категорій. Здійснено критичний огляд трактувань поняття «дискурсивна категорія». Проаналізовано класифікації категорій дискурсу. Уточнено поняття «дискурсивна категорія». Представлено таксономію дискурсивних категорій та виокремлено основні категорії дипломатичного дискурсу. Запропоновано характеристику таких категорій, як «модальність», «емотивність», «точка зору», «подія», які є системотворчими для дипломатичного дискурсу. У такий спосіб зроблено спробу окреслити категоріальну сітку дипломатичного дискурсу як інституційного виду дискурсу. З’ясовано, що особливу важливість для дипломатичної комунікації мають категорії «модальність» і «подія». Подано детальний огляд інтерпретацій модальності різними вченими. Описано головні мовні засоби, які найчастіше слугують для вираження категорій, що становлять осердя таксономії категорій дипломатичного дискурсу.