ВІДТВОРЕННЯ ЛЕКСИКО-СТИЛІСТИЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОПОВІДАННЯ ДЖ. Д. СЕЛІНДЖЕРА “UNCLE WIGGILY IN CONNECTICUT” У ПЕРЕКЛАДАХ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Коляда, Еліна; Вецкур, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Представлено результати порівняльного аналізу двох варіантів перекладу українською мовою оповідання “Uncle Wiggily in Connecticut” американського письменника Дж. Д. Селінджера. Аналіз здійснено з метою дослідження опозиції «ступінь наближення до оригіналу – ступінь наближення до реципієнта». На фонографічному рівні розглянуто відтворення графонів, на лексичному рівні – переклад реалій, інвективних і сленгових одиниць, на лексико-семантичному рівні – метафор, порівнянь, епітетів, антономазії. Встановлено, що переклад реалій залежить від міри їх проникнення в культуру цільової аудиторії. Неналежне відтворення певних особливостей ідіолекту автора, зокрема графонів, може призвести до нейтралізації регістру твору, а також утрати суттєвих смислових пластів. Ще одним чинником нейтралізації та евфемізації художнього тексту в перекладах є обмеження цензури і пануючої ідеології. З’ясовано, що вдалий переклад відзначається балансом збереження автентичних рис оригіналу та доступності для читача.