ФРЕЙМОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОНЦЕПТУ PARTNERWAHL/ ВИБIР ПАРТНЕРА (НА МАТЕРІАЛІ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ) - Пасик, Людмила (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено моделюванню фреймової структури концепту PARTNERWAHL / ВИБIР ПАРТНЕРА в німецькій мові на матеріалі оголошень про знайомство. У процесі аналізу праць провідних фахівців у галузі когнітивної лінгвістики з’ясовано та узагальнено теоретичну інформацію щодо трактування поняття «фрейм», а також розглянуто наявні типи фреймів. На основі проаналізованого матеріалу вироблено власний підхід до витлумачення фрейму та запропоновано його визначення. Розглянуто поняття вибору та змодельовано концепт PARTNERWAHL / ВИБIР ПАРТНЕРА у вигляді акціонального фрейму, слоти якого розгортаються у предметно-центричні фрейми. Проаналізовано засоби наповнення валентно зумовлених слотів, які використовуються і для самопрезентації суб’єкта вибору, і для портретування об’єкта вибору. Для глибшого аналізу залучено і валентно не зумовлені слоти, у яких відбувається детальніша характеристика чоловіків і жінок та з’ясовуються провідні мотиви і цілі у виборі партнера, а також зазначено перспективи наступних досліджень у цій сфері.