ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕРМІНІВ МЕНТАЛЬНІСТЬ І МЕНТАЛІТЕТ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЇ - Рогач, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено огляду наявних тлумачень менталітету та ментальності у вітчизняному та зарубіжному мовознавстві з урахуванням лінгвокультурологічних параметрів. Ментальність окреслено як наукову категорію, систему поглядів, завдань та їх вирішення. Менталітет представлено як осмислення світу за допомогою образів, забарвлених емоційними та ціннісними орієнтаціями; як особливе уявлення про речі, що можна розуміти як картину світу; як частину народної духовної культури, яка створює етноментальний простір народу. Менталітет виражається в почуттях, розумі та волі кожного окремого члена суспільства на основі спільної мови та виховання. Менталітет проявляється у світоглядних, поведінкових і культурних стереотипах, історичних традиціях, способі життя людей, а також у мові. Своєю чергою, мова, як одна з основних ознак нації, репрезентує не лише культуру народу, який говорить цією мовою, але й відображає його менталітет. Саме тому вивчення особливостей вираження та вербалізації національного менталітету є актуальним не лише для власне лінгвістичних студій, але й для розуміння міжнаціональних стосунків і передбачення можливих міжетнічних конфліктів.