ПРОТОТИПИ ШЕКСПІРІВСЬКОЇ DARK LADY У ФОЛЬКЛОРІ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ - Смольницька, Ольга (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Проаналізовано ймовірні історичні та фольклорні прототипи шекспірівської “Dark Lady” через фігурування подібної героїні в народних баладах. Здійснено культурологічний і контекстуальний зрізи. Для порівняння вибрано переклади 127 і 130 сонетів С. Маршака і Д. Паламарчука, де розглянуто лексеми на позначення епітетів; також представлено власні переклади цих творів. Здійснено порівняльний аналіз образу «смаглявої леді» та героїні балад із головним персонажем поеми Лесі Українки «Ізольда Білорука». Проаналізовано вибрані англійські народні балади зі збірки Фр. Дж. Чайлда та вперше перекладено українською мовою. Для контексту наведено факти забобонів (переважно британських), пов’язаних із нестандартною зовнішністю, та мотиви народних казок. Докладно проаналізовано відображення кельтських мотивів у поемі Лесі Українки та вибраних баладах, наголошено на амбівалентності образу смаглявої та чорноволосої героїні. Вважаємо, що існує несвідомий перегук шекспірівського образу адресатки сонетів і персонажа аналізованої поеми Лесі Українки. Залучено лінгвістичний, поетологічний, компаративний, історико-біографічний, інтермедіальний аналіз. До уваги взято етимологію англійських і ґельських лексем.