МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ФОНЕТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСОДИЧНИХ ЗАСОБІВ РЕАЛІЗАЦІЇ МОВЛЕННЄВОГО ВПЛИВУ В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ ДИСКУРСІ - Томахів, Марта (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Запропоновано методику проведення експериментально-фонетичного дослідження інтонаційних засобів реалізації мовленнєвого впливу на прикладі відеолекції – нового жанру сучасного англомовного наукового дискурсу. Мета експерименту полягає в підтвердженні гіпотези про те, що ритмічна організація висловлень і компонентів інтонації, притаманних просодії усного мовлення викладачів відеолекцій, сприяють кращому сприйняттю студентами матеріалу викладу, утриманню їхньої уваги, а також опосередковують до глибшого розумінню предмета. Експериментально-фонетичне дослідження просодії відеолекції проведено згідно з розробленими в сучасній фонетиці методами експерименту, застосовуючи суб’єктивні (перцептивний та аудитивний) та об’єктивні (акустичний) методи аналізу, а також використовуючи методи кількісної обробки даних і семантичного диференціалу. В результаті експерименту ми отримали варіативну модель оформлення відеолекції, а також визначили ті частотні, темпоральні й динамічні показники, при яких здійснення мовленнєвого впливу максимально оптимальне.