ЛІНГВІСТИЧНІ ІНДИКАТОРИ ПОНЯТТЯ «ТОЧКА ЗОРУ» В ДИСКУРСІ ПРЕСИ - Трофимчук, Анастасія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Зроблено спробу визначити лінгвістичні індикатори поняття «точка зору» в міжнародній пресі. Розглянуто поняття «точка зору», шлях визначення та поділу на категорії, а також його відображення в межах кожної категорії. Увагу сфокусовано на класифікації, запропонованій Полом Сімпсоном (1993), який розрізняє чотири основні категорії: просторову, часову, психологічну, ідеологічну. Лінгвістичні індикатори поняття «точка зору» проаналізовано на основі робіт Сімпсона (1993) та Шота (1996). Подальший аналіз проведено на матеріалах дискурсу преси, зокрема на обраних уривках з британських та американських газет (The New York Times, The Washington Post, The Observer, The Independent). Виявлено та пояснено індикатори поняття «точка зору» щодо типу і значущості. Результати дослідження засвідчують, що дискурс преси, будучи на перший погляд об’єктивним і побудованим на фактах, не сприяє істинному відображенню подій через індикатори поняття «точка зору».