ВИРАЖЕННЯ МИТТЄВОЇ ДІЇ У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ: ДОСЯГНЕННЯ ТА СЕМЕЛЬФАКТИВИ - Садова, Галина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено аспектуальній семантиці семельфактивів та досягнень. Підходи до трактування та розмежування цих двох аспектуальних класів доволі суперечливі. В історії лінгвістики семельфактиви трактували як підклас досягнень або діяльностей. Дослідження, здійснене нами, наголошує на неправомірності їх ототожнення. Висновки та спостереження проілюстровано та обґрунтовано прикладами із Британського національного корпусу. Семельфактиви та досягнення визначено як граничні, миттєві (без складної внутрішньої структури) предикати. Основою граничності досягнень є здатність позначати зміну стану. Семельфактиви граничні завдяки своїй природній атомарності. Оскільки останнім не властиво виражати зміну, перехід у новий стан, вони піддаються операції додавання, утворюючи при цьому мультиплікативне дієслово. Стадії цього дієслова (кванти) можна виокремити в повнозначні самостійні лексеми. Саме цей факт відрізняє семельфактиви в ітеративній інтепретації від аспектуального класу діяльностей. Семельфактивне дієслово завжди двозначне, адже може позначати і однократну, і багатократну дію. Усталені дієслівно-іменникові словосполучення, завдяки артиклям, займенникам, числівникам допомагають усунути цю двозначність. Контекст має властивість змінювати початковий аспектуальний клас предиката. А відтак навіть стани та виконання, у певному контексті, можуть позначати миттєву дію.