ПРАГМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕТРАНСЛЯТИВНОГО ДИСКУРСУ ЯК ГЛОБАЛЬНОГО МОВЛЕННЄВОГО АКТУ - Авдєєнко, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Аналізуються та описуються прагматичні характеристики ретрансляційного дискурсу. Ретранслятивне спілкування є опосередкованою мовленнєвою взаємодією, що передбачає функціонування допоміжної ланки – адресата-ретранслятора для передачі інформації кінцевому адресатові. Контекст ретранслятивної опосередкованості регламентує відбір мовленнєвих одиниць та мовленнєвих актів. Ретрансляційний дискурс становить понадфразову доцентрову єдність та передбачає тема-рематичну структурованість. Актомовленнєвий аспект ретрансляційного дискурсу пов’язаний із проблемою складних мовленнєвих актів. Дискурсивний акт об’єднує прості акти-функції на рівні основної та підлеглої стратегій мовця в межах глобального мовленнєвого акту ретрансляційного дискурсу.