КОГНІТИВНІ ПІДХОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ДИСТРЕСУ У АНГЛОМОВНОМУ МЕДІА ДИСКУРСІ - Вербицька, Анна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Проаналізовано й обґрунтовано когнітивні підходи до дослідження емоцій, а також верифіковано застосування теорії прототипів та теорії концептуальної метафори для дослідження дистресу в англомовному медіадискурсі. Виявлено прототипну та ситуаційну природу емоційного стану дистресу. Встановлено фазовий / процесуальний характер переживання дистресу шляхом часткового встановлення набору категорій дистресу на основі лексикографічних джерел та дистрибуції лексеми distress у словосполученнях з корпусу контекстуальних ужитків американського варіанта англійської мови COCA. Розроблено методологію дослідження концептуальної структури дистресу із застосуванням категорійного апарату когнітивно-психологічного підходу з пропозицією подальшої побудови прототипної моделі ситуації дистресу та контекстуальних моделей дистресу на основі лінгвістичних свідчень в англомовному медіадискурсі. Проведено зв’язок між запропонованими моделями та досвідом застосування польової методики у дослідження емоційних концептів. Визначено роль конвенційних та неконвенційних концептуальних метафор у реконструкції концептуальної структури дистресу.