ФУНКЦІОНУВАННЯ АСОЦІАТИВНОГО МЕХАНІЗМУ ПАМ’ЯТІ В ПРОЦЕСІ СЕМАНТИЗАЦІЇ СЛІВ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Лавриненко, Олександр (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Обґрунтовано та описано багатогранність когнітивного процесу, пов’язаного із засвоєнням людиною іноземної мови. Окреслено принципові відмінності між засвоєнням рідної та іноземної мов. В емпіричній частині дослідження розглядаються два важливі аспекти когнітивної роботи асоціативного механізму людського розуму при засвоєнні нових лексичних одиниць у загальному процесі викладання іноземної мови. Перша цільова парадигма практичної роботи являє собою пошук найбільш вдалого функціонального співвідношення між правою та лівою півкулями мозку, яка найкраще сприяє засвоєнню лексики іноземної мови. Друга парадигма дослідження є обґрунтуванням й теоретичним описом феномену синестезії з подальшим емпіричним аналізом її специфічного впливу на формування у людському розумі когнітивних зв’язків між якостями фізичних об’єктів навколишнього світу та їх вербальними відповідниками у будь-якій іноземній мові. Вдалося встановити, що функціональна рівновага між лівою та правою півкулями мозку є найбільш сприятливою передумовою для ефективного засвоєння лексичної системи іноземної мови. Водночас в дослідженні емпірично підтверджено факт впливу феномену синестезії на процес створення людиною нових номінацій для небачених нею раніше об’єктів.