ПЕРСОНІФІКАЦІЯ МЕНТАЛЬНИХ КОНЦЕПТІВ - Ніжегородцева-Кириченко, Лариса (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Представлено короткий екскурс лінгво-когнітивних міркувань щодо персоніфікації лексичних одиниць лексико-семантичного поля «Інтелектуальна діяльність». Процес персоніфікації реалізує внутрішню властивість метафори, яка полягає в антропоцентричності. У змістовному відношенні концептуальна персоніфікація відрізняється тим, що, переводячи персоніфікований об’єкт в новий статус, вона дозволяє глибше його осмислити. Також коротко висвітлюється взаємозв’язок метафоричних зрушень і персоніфікації, універсальний механізм персоніфікації, яка співвідносить ідеї, абстракції та неживі об’єкти з людською сутністю, характером, почуттями, уявлення уявних істот або речей, які мають людський характер, інтелект і емоції. За численними фактами персоніфікації стоїть складна лінгвістична реальність, яка потребує спеціального дослідження та пояснення. У фокусі уваги знаходяться вербалізовані концепти mind, memory, thought, soul, spirit, wisdom, які складають базові парцели лексико-семантичного поля «Інтелектуальна діяльність». Вербалізовані абстрактні концепти, які співвідносяться з інтелектуальною діяльністю, часто стають об’єктами процесу персоніфікації, що не могло залишитися непоміченим у лексичних дослідженнях.