ПОВТОРЕННЯ ЯК ЗАСІБ ХУДОЖНЬОГО ЗОБРАЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЗМУ В НОВЕЛІСТИЦІ Е. КОЛДУЕЛА - ГНАТЮК, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Проблеми психологізму, як суттєвої категорії художнього твору, складають важливий і актуальний предмет літературознавчих досліджень та критичних публікацій. У статті авторка робить спробу окреслити способи вираження психологічних моделей та конструкцій в новелістиці американського письменника Ерскіна Колдуела. На прикладах кількох найвідоміших новел письменника – «Суботній полудень», «На колінах до сходу сонця», «Знахар», «Де дівчата були іншими» – детально досліджуються моделі побудови якісно нового типу поетики, що вирізнився на зламі століть і згодом дістав назви експресіоністичної. Звернено увагу на художнє мислення, а відтак і принципи творення національних характерів у творчості Е. Колдуела, які тісно пов’язані з емоційністю американського селянина, особливостями його світовідчуття й світосприйняття, а також і суспільно-політичними умовами життя. Метою статті є виявлення засобів психологізму у творчості Ерскіна Колдуела, що дозволяють нам розкрити глибоку психологію художньої творчості митця. Методологія. У проведенні дослідження використовувались такі методи: теоретичні (аналіз, синтез, систематизація), здобутки культурно-історичної школи (для зіставлення певних явищ в українському та американському літературних процесах на тлі історичної доби), літературознавчу герменевтику (для тлумачення й інтерпретації конкретних художніх творів), біографічний (для виявлення умов формування творчих методів американського письменника). Дослідження творчості Ерскіна Колдуела – актуальне питання сучасного літературознавства, зумовлене необхідністю подальших поглиблених студій літературного процесу 1920–1930-х років. Починаючи з 20-х років ХХ століття літературознавці, визначаючи роль Ерскіна Колдуела у розвитку американської літератури, приділяють значну увагу його творчому доробку, який відображає багатогранну і динамічну картину американського життя першої половини ХХ століття. Оскільки творча спадщина класика світового рівня, її рецепція в українському просторі майже не вивчалася, ніхто з дослідників та науковців не інтерпретує літературну спадщину Ерскіна Колдуела у порівняльній перспективі, то цим і мотивується наукова новизна теми дослідження. Висновки. Отже, художнє мислення, а відтак і принципи творення національних характерів у творчості Е. Колдуела тісно пов’язані з емоційністю американського селянина, особливостями їхнього світовідчуття й світосприйняття, а також і суспільно-політичними умовами життя. Митець відтворив американський характер, передав національний колорит за допомогою відображення звичаїв, побуту, фольклору, пейзажних та портретних малюнків.