МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ АНГЛОМОВНОГО ОКУЛЬТНОГО ДИСКУРСУ - ТОМЧАКОВСЬКА, Юлія (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Стаття присвячена окресленню методики дослідження англомовного окультного дискурсу. У роботі наведено визначення, теоретичні передумови та основні характеристики дискурс-аналізу, який відноситься до найпопулярніших методів дослідження в суспільних і гуманітарних науках на сучасному етапі розвитку. У той самий час, попри розмаїття публікацій, які стосуються як теорії дискурсу, так і концепції дискурс-аналізу, досить складно знайти результати конкретних емпіричних досліджень із докладним описом методики проведення, що підкреслює актуальність даної роботи. Аналіз дискурсу є міждисциплінарною сферою знання, що знаходиться на стику лінгвістики, соціології, психології, етнографії, семіотичного напрямку літературознавства, стилістики та філософії. У роботі запропоновано використання терміну «окультний дискурс» на позначення загального напряму дискурсології, який вивчає особливості комунікації в різних містичних практиках, магії, астрології, алхімії тощо, тобто всіх напрямів інституційної діяльності, які виходять за рамки науки та офіційної релігії. Проведений аналіз показав, що англомовний окультний дискурс містить такі основні жанрові різновиди як астрологічний, магічний, алхімічний. Стаття пропонує алгоритм аналізу окультного дискурсу, який складається з декількох етапів. Першим етапом дослідження англомовного окультного дискурсу є відбір та формування корпусу текстів, які будуть слугувати матеріалом аналізу. Наступним етапом дослідження англомовного окультного дискурсу є жанрова класифікація корпусу аналізованих текстів та виявлення цілої низки параметрів (учасники комунікації, контекст та форма комунікації, види комунікативної діяльності, змістова, сценарна, соціальна та емоційні складові). Перспективою подальшого дослідження є аналіз англомовного окультного дискурсу за вказаним алгоритмом на матеріалі конкретних текстів.