ДІЄВІ ІНСТРУМЕНТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ АДЕКВАТНОГО ОНЛАЙН-ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ГЛУХОВСЬКА, Марина; ВІННІЧЕНКО, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Онлайн-оцінювання знань іноземної мови студентів – це збір інформації про те, що наші студенти знають і можуть зробити, щоб ми могли вжити принципових дій під час викладання та зрозуміти, наскільки успішно вони пройшли курс навчання. Однак рішення, як найкраще оцінити студентів з іноземної мови, може бути складним, особливо коли ми наші студенти працюємо дистанційно, пристосовуючись до незнайомого навчального середовища та використовуючи нові технології. У статті ми розглянемо відповідні інструменти онлайн-оцінювання знань іноземної мови студентів у закладах вищої освіти. Ми опираємося на підходи підсумкового оцінювання, яке має на меті показати, чого досягли студенти, оцінювання, яке зосереджується на моніторингу прогресу студентів як способу підтримки їхнього навчання. Основні принципи оцінки знань іноземної мови студентів однакові в будь-якому контексті, й оцінювання дистанційно часто є питанням адаптації звичного оцінювання. В умовах глобалізації викладачі іноземних мов постійно відчувають необхідність удосконалення вмінь і навичок роботи з інтернет-інструментами, застосування яких позитивно впливає на якість навчання та розвиток іншомовної компетентності студентів у закладах вищої освіти (Електронний ресурс). Наголошено, що створення системи електронного оцінювання знань іноземної мови студентами, яка зможе забезпечити ефективне підтвердження особистості здобувача освіти, його авторство через інтеграцію сучасної технології є актуальним питанням. Зазначено, що система ідентифікації особи під час електронного оцінювання навчання дає можливість навчальним закладам забезпечити прозорий та зрозумілий користувачам процес електронного оцінювання у процесі онлайн-навчання на базі різних навчальних середовищ та платформ. Окрім того, використання дієвих інструментів вирішення проблем адекватного онлай-оцінювання знань іноземної мови студентів та інноваційних технологій у навчальному процесі дозволяє підвищити впевненість у собі, мотивацію до вивчення іноземної мови та більш ефективної організації самостійної пізнавальної діяльності студентів (Електронний ресурс). Дистанційне навчання є перспективним з огляду на посилення тенденції навчання протягом усього життя, є економічно вигідним для навчальних закладів тощо. За таких умов особливого значення набуває якість навчального середовища та забезпечення сучасних підходів до оцінювання іншомовної компетентності. У статті було окреслено основні інструменти для оцінювання та узагальнено інформацію щодо ефективного впровадження різноманітних дієвих інструментів для оцінювання знань іноземної мови студентів закладів вищої освіти: CloudApp, GoogleDocs, Google forms, Quizlet, Screencast-o-matic, Socrative, Weebly, WordPress та ін.