АНГЛОМОВНІ НЕОЛОГІЗМИ У СУЧАСНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ДИСКУРСІ - ДЕМЧЕНКО, Наталія; БЕРЕГОВЕНКО, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
У статті аналізується англомовний економічний дискурс, оскільки він є одним з найбільш продуктивних джерел поповнення лексичної системи мови. Розглядається поняття «неологізм» та його стадії протягом часу свого існування. Проаналізовано особливості економічного дискурсу. Мета цієї статі полягає у встановленні лексико-семантичних груп, у яких виникають англомовні економічні неологізми та виявленні найпродуктивніших способів поповнення неологізмів в англійській мові. Актуальність дослідження полягає в тому, що безперервний прогрес та різні зрушення в економіці призводять до виникнення неологізмів, що вимагає детального вивчення їх структурних та семантичних особливостей. На основі відібраного матеріалу було проведено лексико-семантичний аналіз для виявлення поточних тенденцій неологізмів у межах економічного дискурсу. У ході тематичної класифікації нова лексика в межах економічного дискурсу була розподілена за такими категоріями як: неологізми, що називають види економіки/економічні системи, нові економічні явища, грошові витрати, торговельну діяльність, нові види бізнес-шахрайств, нові професії та категорії людей, терміни пов’язані з технологіями, нові поняття на ринку праці в економічній сфері. Розгляд матеріалу свідчить про домінування неологізмів в наступних областях цього дискурсу: економічні явища, професії та категорії людей, торговельну діяльність. Під час аналізу економічного дискурсу було виявлено наступні способи словотворення неологізмів: словоскладання, афіксація, телескопія, переосмислення, запозичення та скорочення. Найбільш продуктивними способами словотворення в економічному дискурсі стали словоскладання та телескопія. Менш продуктивними способами неологізації стали афіксальний спосіб, скорочення, запозичення та переосмислення. Також було виявлено, що економічний дискурс звертається до широкої аудиторії, постійно пристосовується до неї, балансуючи між «термінологічною точністю» та зрозумілістю. Ця характеристика економічного дискурсу впливає на спосіб подання інформації.