МЕТАФОРИЧНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ЛЕКСИЧНИМИ ЗАСОБАМИ (НА МАТЕРІАЛІ ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ) - КІЩЕНКО, Наталія; ЗАБЄЛЬСКА, Магдалена (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Статтю присвячено метафоричним моделям відображення лексики війни в Україні. Важливість вивчення політичного дискурсу в контексті поточного військового конфлікту в Україні вже давно визнається в широко зрозумілих дослідженнях дискурсу, з багатьма лінгвістичними фокусами, серед яких є метафори. Воєнний дискурс про вторгнення в Україну, який входить до політичного дискурсу містить особливий наратив, який включає різні тематичні елементи в різноманітних синтаксичних конфігураціях, і цивільні особи, у центрі уваги цього поточного аналізу, є частиною цієї картини. У статті висвітлені результати пілотного дослідження, яке було спрямоване на вивчення метафоричного наративу висловлювань про війну. Стаття покликана пролити світло на дискурсивну конструкцію звичайних громадян в дискусіях на форумах. Особлива увага приділялася метафорам, а саме метонімії, пасивності учасників, а також специфічній сентенційній конфігурації, в якій вислови громадян подаються як ґрунт. У статті описано політичний дискурс та його підвид воєнний дискурс у якому вписано метафори емотивності та застосування пересічними громадянами українцями та поляками на форумах. Воєнний наратив представляє собою дискурсивний спосіб ведення війни. Коментарі людей, які дискутують на тему війни зосереджуються на загальних спостереженнях на основі конкретних подій в Україні, де пересічні громадяни є очевидцями основних подій та є постраждалими від воєнних дій. Цей підхід опирається на когнітивну лінгвістичну парадигму, яка має на меті висвітлити основні когнітивні процеси. Емотивність висловлювань громадян двох країн на форумах об’єднана метою визначити у політичному дискурсі, а саме у його підвиді воєнному дискурсі, ключові метафори, які яскраво описують ситуацію в Україні. У статті здійснено спробу виокремити метафору у висловах референтів про події, які зараз відбуваються на території України та дати цим висловам лінгвістичну характеристику та пояснити мотив висловлювань, які ілюструють семантико-синтаксичну роль риторики на різноманітних форумах. У представлених прикладах визначено використання слова Україна для різних референтів: як ціла нація, як цивільні, як уряд України.