ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В ПЕРЕКЛАДІ ПОВІСТІ «МАТИЛЬДА» РОАЛДА ДАЛА УКРАНСЬКОЮ МОВОЮ - ОСТАПЕНКО, Світлана; КУЦ, Марія (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Метою статті є аналіз застосування лексико-семантичних трансформацій у процесі перекладу повісті «Матильда» Роалда Дала українською мовою, здійсненого В. Морозовим, та їх порівняльний аналіз. Основні наукові результати отримані із застосуванням комплексу загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме: аналізу та узагальнення наукової літератури з проблем перекладацьких трансформацій; теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; цілісного підходу до вивчення мовних явищ; порівняльного, описового та аналітичного методів. У процесі перекладу повісті «Матильда» В. Морозов застосував усі види лексико-семантичної трансформації: синонімічну заміну, калькування, описовий переклад, контекстну заміну, перекодування, антонімічний переклад, компресію, декомпресію, пермутацію, транспозицію, конкретизацію значення. Найчастіше використовувалися трансформації синонімічної заміни, транспозиції, пермутації та калькування, рідше – антонімічний переклад, описовий переклад та сонкретизація значення. Підводячи підсумок проведеного аналізу, можна зробити висновок, що в більшості випадків перетворення є виправданими. Автори акцентують увагу на тому, що лексико-семантичні трансформації відіграють важливу роль у процесі перекладу, забезпечуючи тексту динаміку, посилюючи експресивність, сприяючи посиленню образно-виражальних функцій мови. У процесі перекладу важливо передати не лише зміст, а й настрій, з яким створено твір. Тому більшість трансформацій носили комплексний характер: для досягнення адекватності – головної мети перекладу – перекладач застосував декілька трансформацій одночасно.