МЕТОНІМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОЛІТИЧНОЇ ПОЛЕМІКИ - ЛОСЄВА, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Стаття досліджує експресивність висловлювань у політичних промовах та зверненнях. Політична промова представлена як один із основних жанрів, що функціонують у просторі політичної полеміки. Експресивність висловлювань розглядається як сукупність семантико-стилістичних ознак мовних одиниць, які забезпечують здатність впливати на формування суспільної свідомості. Метою роботи є проаналізувати способи досягнення експресивності політичної промови за допомогою вживання метонімічних моделей на матеріалі вибірки з корпусу електронних газетних текстів та версій політичних промов Барака Обами та Мітта Ромні. У статті розглянуто теоретичні засади вивчення явища метонімії вітчизняними та зарубіжними лінгвістами в межах антропоцентричної парадигми. Методологія дослідження ґрунтується на загальних положеннях системного функційного аналізу, а саме на інтегративній методиці структурно-семантичного і контекстуально-інтерпретативного аналізу. У статті проаналізовано ефективність стилістичних засобів мовного впливу у промовах Б. Обами та М. Ромні та виокремлено основні функції метонімії серед яких: когнітивна, комунікативна, образотворча, евфемістична та прагматична функції. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що аналіз метонімічних увиразнень дозволив виокремити найхарактерніші типи метонімічних моделей у сучасному політичному дискурсі серед яких ті, для створення яких промовець використовує назву держави, міста або ж вулиці для називання уряду країни або державних структур, а також ті, складові компоненти яких є лексичними одиницями, що називають визначні місця, країну, місто або й жителів цієї країни, номінують певну сферу діяльності, характерну для регіону, про який йдеться. Як висновок у статті стверджується, що метонімічне моделювання є тим прийомом стилістичного гатунку, який дозволяє зберегти видимість об’єктивності, є продуктивним засобом, вторинної номінації в політичному тексті.