СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ТА ПЕРЕКЛАДАЦЬКІ ОСОБЛИВОСТІ НІМЕЦЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ - БЄЛИХ, Оксана; КЛИМЮК, Максим (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
У науковому дослідженні зроблено аналіз способів утворення й перекладу німецьких військових термінів. До найактуальніших способів утворення німецьких військових термінів відносимо морфологічний (словоскладання, абревіація) та синтаксичний (усічення, запозичення). З точки зору труднощів розуміння й перекладу, аналізовані в представленій науковій розвідці військові терміни можна розділити на: а) терміни, які позначають реалії німецьких Сухопутних військ, ідентичні реаліям української військової дійсності. При перекладі термінів цієї групи можливе використання інтернаціоналізмів (Division – дивізія), використання еквівалента, форма якого не пов’язана з формою німецького терміна (Gewehr – гвинтівка) і використання еквівалента, коли загальне значення багатокомпонентного терміна повністю співпадає із значенням українського еквівалента, а окремі компоненти відрізняються (Kampfausrüstung – бойове спорядження); б) терміни, які позначають реалії німецької військової дійсності, які відсутні в українській військовій дійсності і не мають термінологічних еквівалентів. Переклад таких термінів відбувається через опис (Angriffsführung – ведення наступального бою), калькування (taktische Luftflotte – тактична повітряна армія), часткове чи повне транскрибування (Kommandeur – командир). Кожний конкретний вибір залежить від практичного характеру повідомлення. Військова терміносистема, будучи динамічною і змінною, є великим джерелом для наукових розвідок не лише лінгвального, але й міждисциплінарного характеру. Вважаємо, що вивчення способів перекладу термінів загалом, та військових зокрема, сприятиме кращому розумінню закономірностей функціонування фахових мов та матиме прикладний характер, оскільки в наш час вони стають вживаними не лише військовими, але й волонтерами, політичними аналітиками, журналістами і пересічними громадянами зокрема, а нові військові терміни будуть символізувати лише новий рівень військового і технічного забезпечення найкращих і найвідважніших Збройних сил України.