ІНКОНҐРУЕНТНІСТЬ ЯК СПОСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ ДІАЛЕКТИЧНОГО ЕЛЕМЕНТА САТИРИ У БРИТАНСЬКОМУ МЕДІА ДИСКУРСІ - ЮРЧИШИН, Віта (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Стаття присвячена характеризації інконґруентності як способу реалізації діалектичного елемента сатири у британському медіа дискурсі. Матеріалом дослідження слугували статті британського сатиричного журналу Private Eye за 2019-2022 рр. У ході дослідження використовувалися загальні та спеціальні наукові методи: описово-аналітичний метод, синтез, узагальнення, а також метод дискурс-аналізу та функціонально-прагматичний аналіз. Наукова новизна дослідження визначається тим, що в цьому дослідженні вперше було здійснено спробу охарактеризувати інконґруентність як спосіб реалізації діалектичного елемента сатири у британському медіа дискурсі, а також виокремлено основні прийоми порушення норм на лінгвоситуативному та лінгвальному рівнях на основі аналізу статей із британського сатиричного журналу Private Eye. Встановлено, що діалектичний елемент сатири формується на основі інконґруентності на обох рівнях – лінгвоситуативному, через порушення дискурсивних, текстово-жанрових, логіко-поняттєвих, онтологічних та валоративних норм за допомогою таких технік, як інтертекстуальність, дискурсивна інтеграція, стилістистична несумісність, пародія, антитези, алогізми та зміщення ціннісних орієнтирів. Інконґруентність на лінгвальному рівні реалізується через порушення норм на: а) фонологічному рівні за допомогою омонімії, ономатопеї та рими; б) на морфологічному рівні за допомогою акронімів; в) на лексичному рівні за допомогою каламбурів; г) на синтаксичному рівні за допомогою порушення синтаксичних норм, а також за допомогою оказіоналізмів, неологізмів та сленгу на словотвірному рівні та за допомогою трансформованих сталих виразів та ідіом на фразеологічному рівні. Проаналізовано принцип передачі дисоціативного ставлення сатирика до об’єкта сатири і з’ясовано, що саме інконґруентність як спосіб реалізації діалектичного елемента сатири є тригером пошуку імпліцитно вираженого критичного ставлення сатирика до об’єкта сатиричної критики. Відтак, зроблено висновок, що діалектичний елемент, утворений за допомогою інконґруентності на всіх мовних рівнях, діє як обмануте очікування у британському медіа дискурсі та допомагає читачу розпізнати інтенції автора виразити критичне ставлення до невідповідності між ідеальним та актуальним станом речей.