ПСИХОЛІНГВАЛЬНІ ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ СУГЕСТИВНОЇ ТАКТИКИ ВИКРИВЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ В ДИСКУРСІ ТЕРЕЗИ МЕЙ - Каліщук, Діана; Butenko, Anastasia (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розкрито поняття політичного дискурсу та його стратегічної організації. Висвітлено основні психолінгвальні засоби реалізації сугестивних стратегій. Встановлено відмінність між такими поняттями, як маніпуляція та сугестія як невід’ємні складові політичного дискурсу. Досліджено явище сугестії та її основні функції. Виокремлено основні стратегії і тактики реалізації сугестивного впливу на масового адресата. Досліджено такі психолінгвальні засоби реалізації сугестивних стратегій, як тактика вилучення інформації, тактика інформаційної генералізації та тактика викривлення інформації. Описано психолінгвальні засоби реалізації тактики інформаційної генералізації, а саме універсальні квантифікатори, інтенсифікатори, модальні оператори можливості/ необхідності. Висвітлено основні прийоми реалізації тактики вилучення інформації, як-от: номіналізаційні елементи, неспецифічні номени, пасивні конструкції та суперлативні/компаративні конструкції. Встановлено, що тактика викривлення інформації є основною сугестивною тактикою у виступах Терези Мей. Проаналізовано та систематизовано психолінгвальні засоби реалізації тактики викривлення інформації, як-от: прийом «Читання думок», явище пресупозиції, використання вмонтованих команд. Досліджено явище пресупозиції як найефективнішого прийому реалізації тактики викривлення інформації у дискурсі Терези Мей. Проаналізовано основні види пресупозицій, а саме, ітеративи, дієслова зміни стану, протиставлення та риторичні питання. Досліджено основні засоби реалізації прийому «Читання думок», зокрема as you know, as you believe, you see, you want, all of us та ін. Проаналізовано основні приклади вживання вмонтованих команд Терезою Мей у її виступах, а саме звертання до ерудованості та освіченості, вживання повторів та заперечень. Виявлено, що прототиповими сугестогенами тактики викривлення інформації в промовах Терези Мей є пресупозиції, які складають понад 67 % від загальної кількості виокремлених сугестогенів, а найменш вживаними – вмонтовані команди з частотністю трохи більше 15 %.