ПРАГМАТИЧНИЙ АСПЕКТ ВИСЛОВЛЕНЬ ОБУРЕННЯ - Мусійчук, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто прагматичні особливості висловлень обурення. Мовленнєвий акт обурення (МАО) вербалізує однойменну емоцію і за своєю природою є емотивним. Залежно від іллокутивної мети, МАО розглядаємо як експресив або як гібридний мовленнєвий акт, гібридна природа якого проявляється в здатності одночасно виконувати функцію вираження емоції обурення і функцію таких мовленнєвих актів, як констативи, квеситиви, директиви, комісиви, метакомунікативи і перформативи. Іллокутивна мета експресивів полягає в тому, щоб передати психологічний стан мовця, що задається умовою щирості щодо стану речей, визначеного в рамках пропозиційного змісту. МАО-експресиви передають обурення мовця щодо реального стану справ і характеризуються використанням емотивних структур-кліше та лексики з негативною емоційно-оцінною конотацією. Прагматичний смисл МАО-констатива полягає в тому, щоб констатувати обурливе ставлення мовця до стану справ, який репрезентовано пропозиційним змістом висловлення. Значна частина МАО-квеситивів є риторичними запитаннями, до яких вдається мовець не для отримання інформації, а з метою передачі її в особливо експресивній формі. Виявлено також випадки, коли обурений мовець запитує співрозмовника про щось і сам відповідає, не чекаючи відповіді. За допомогою МАО-директивів обурений мовець спонукує співрозмовника або третю особу коригувати їхню поведінку, яку мовець оцінює негативно. З-поміж МАО-комісивів виокремлено МАО-менасиви, які використовує обурливий мовець, коли він має на меті здійснити на адресата сильний психологічний вплив. З-поміж метакомунікативів виявлено МАО-встановлення, МАО-підтримання і МАО-розмикання мовленнєвого контакту. МАО-перформативи є прямим вираженням емоційного стану обурення, спрямованого на приниження комунікативного партнера.