СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МЕДІАЦІЇ В КОМУНІКАТИВНІЙ СИТУАЦІЇ “ПРИМИРЕННЯ” - Передон, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Зважаючи на високу конфліктогенність, притаманну розвитку людства у ХХІ столітті, важливість та потреба дослідження особливостей процесу зміни інтерперсональної взаємодії з конфліктно зорієнтованої на гармонійну сприймається як один із найважливіших чинників комфортного існування в соціумі. Відтак статтю присвячено вивченню медіації як інструмента конструктивного врегулювання конфліктів у комунікативній ситуації “примирення”. Установлено, що в процесі гармонізації міжособистісної інтеракції медіація представлена як неофіційний інститут, який не має юридичних ознак і повноважень. Визначено, що медіатор є факультативним учасником аналізованої комунікативної ситуації, діяльність якого сприяє відновленню взаєморозуміння між сторонами конфлікту. Сфокусовано увагу на чинниках, які впливають на ефективність процесу медіації, та відмінностях між офіційною й неофіційною медіацією. Визначено та схарактеризовано форми досліджуваного лінгвістичного явища в комунікативній ситуації “примирення”: спонтанна медіація, ініційована медіатором; спланована медіація, ініційована медіатором; спланована медіація, ініційована винуватцем конфлікту. Виявлено, що в ролі медіаторів процесу гармонізації стосунків виступають особи, чий авторитет беззаперечно визнається безпосередніми учасниками конфлікту. З’ясовано, що мета діяльності медіатора полягає в сприянні оптимізації взаємодії кривдника та постраждалого внаслідок конфлікту, створення атмосфери довіри, за якої сторони розглянули б можливість зміни своєї позиції в конфлікті та відновлення злагоди. Виокремлено основні ознаки комунікативної поведінки медіатора: емпатія, суб’єктивність, дидактична спрямованість значної частини висловлень медіатора з огляду на їхнє морально-етичне підґрунтя, а також позиціонування рішення про гармонізацію стосунків між конфліктантами як єдино правильного виходу з ситуації. Теоретичні положення проілюстровані прикладами з творів художньої англомовної літератури XX– XXI століття, що репрезентують комунікативну ситуацію “примирення” в усній неофіційній комунікації.