ПОТЕНЦІАЛ ЛІНГВОСЕМІОТИЧНОЇ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ЖАНРУ ІММІГРАЦІЙНОГО АКТА В ЗАКОНОДАВЧОМУ ДИСКУРСІ США - АНДРЕЙЧУК, Надія; ГОРОДИЛОВСЬКА, Марія (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Стаття торкається низки питань, пов’язаних із вивченням жанру імміграційного акта в законодавчому дискурсі США із застосуванням лінгвосеміотичного підходу. Виклад матеріалу структуровано у відповідности до вирішення трьох основних завдань. По-перше, обґрунтовано виокремлення основних жанрових ознак імміграційного акта: 1) діяльнісна природа, яка втілюється в семіозисі – процесі, в якому текст акта функціонує як знак; 2) соціальність, яка випливає з діяльнісної природи права; 3) жанрова маркованість кодового, інформаційного та культурного виміру знакодії текстів імміграційних актів у соціумі. Остання виявляється в параметризації жанру акта як повторюваної функціональної єдності знаків, що передбачає: а) усталеність мовного кодування (кодовий вимір); б) детермінованість вмісту потребами соціуму (інформаційний вимір); в) відповідність правовій системі та існуючому соціальному інститутові права (культурний вимір). По-друге, запропоновано виокремити новий підрозділ лінгвосеміотичних студій − правову лінгвосеміотику та розглядати жанр імміграційного акта як один із обʼєктів дослідження цього підрозділу. Стверджується, що комплексним методом дослідження жанру в правовій лінгвосеміотиці є лінгвосеміотична інтерпретація, яка спрямована на а) опис стрижневих жанротвірних кодів (ключових правових термінів), які застосовують законодавці, щоб зробити доступним предметний світ; б) встановлення зв’язку стрижневих кодів з иншими кодами, що визначаються предметом актування; в) виявлення місця імміграційного акта у просторі правової культури США. По-третє, сформульовано три канони, на яких ґрунтується лінгвосеміотична інтерпретація: а) канон детермінованости тлумачення потребами соціуму (моделлю правової реальності); б) канон цілісности обʼєкта інтерпретації; в) канон вичерпности опису.