СПЕЦИФІКА ІМЕНУВАНЬ ОБ’ЄКТІВ ТОРГІВЛІ В МІСТІ ЛОНДОН - СИДОРЕНКО, Олена; СОРОКІНА, Маріанна (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Статтю присвячено вивченню особливостей присвоєння назв об'єктам торговельного бізнесу, зафіксованих у місті Лондон протягом останніх двадцяти років. Метою роботи є аналіз найменувань об'єктів торгівлі міста Лондон за лексико-семантичними та структурними ознаками. Дослідження здійснено за допомогою таких наукових методів як описовий, ареальний, статистичний. Наукова новизна роботи полягає в тому, що в науковий обіг уведено новий ергонімний матеріал – зокрема 975 назв об’єктів торговельного бізнесу, зафіксованих у місті Лондон. Більшість назв подано англійською мовою, а також наявні імена, запозичені з інших мов. Основний спосіб утворення назв – відапелятивний. Ці ергоніми було проаналізовано та зроблено спробу їх класифікації. Найменування об’єктів торгівлі міста Лондон, відапелятивного походження, умовно поділено на підгрупи. Зафіксовано назви з незавуальованою вказівкою на вид діяльності, товар, якість товару та обслуговування, місце розташування, абстрактні відапелятивні назви романтичного або фантазійного плану, назви з відтінком національних традицій, колориту, з вказівкою на зв'язок з королівським минулим і сучасним. Також присутні назви, утворені від назв рослин, птахів, тварин з позитивною конотацією, лексеми на позначення кольору, назви з вказівкою на родинні стосунки. Аналізовані у поданій праці найменування мають позитивний стилістичний колір і виконують рекламну функцію. Зазначено використання відонімного метода формування ергонімів. Серед відонімних назв проаналізовано ергоніми, утворені шляхом трансонімізації антропонімів, топонімів, та деякіх інших груп онімів. З-поміж відонімних назв виокремлено відтопонімні та відантропонімні як найчисленніши. У назвах закладів торгівлі міста Лондон широко вживані іншомовні назви, запозичені з італійської, іспанської, латинської, німецької, французької.