МЕДІЙНЕ ВИСВІТЛЕННЯ ЗВЕРНЕННЯ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО ДО АМЕРИКАНСЬКОГО КОНГРЕСУ: ДИСПОЗИЦІЙНА ВАРІАТИВНІСТЬ - ТАЛАВІРА, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Метою запропонованої статті є виявлення трансформацій звернення президента України Володимира Зеленського до Конгресу США 16 березня 2022 року у новинних текстах американських та британських сайтів. Новизна роботи полягає у використанні риторичних канонів для встановлення диспозиційних змін при реконтекстуалізації змісту виступу з урахуванням картину світу читачів новинних повідомлень. Залежно від важливості тез, ідей та аргументів промови для цільової аудиторії виокремлюємо чотири рівня актуальності тем: високий, якщо тема подана у заголовку і вступному абзаці; середній, коли ідеї зі звернення репрезентовані в абзацах, які слідують за вступом; низький, за умови висвітлення аргументів з промови в кінці тексту; нульовий, якщо тема з виступу взагалі відсутня у новинному тексті. Новинний текст на американському сайті www.washingtonpost.com надає високий рівень актуальності темам підтримки України та заклику до Байдена стати лідером світу і миру; середній рівень – опису нещасть пересічних українців, загрозі їхній країні як державі, відображенні подій з історії США та повторному проханню про допомогу; нульовий рівень – вдячності американцям та їхньому уряду за вже надану допомогу. Лінеаризація ідей на сайті edition.cnn.com віддає високий рівень актуальності допомозі Україні з боку як простих, так і відомих американців та історичним подіям в США; середній – заклику до американського лідерства, повторному проханню про допомогу Україні та конкретизації випадків з американської історії, подібних до того, що відбувається в Україні; низький рівень – жахіттям пересічних українців; нульовий – долі нашої країни як держави. Лише три теми з виступу Зеленського представлені на британському сайті www.bbc.com, котрий апелює до міжнародної аудиторії. При цьому високий та середній рівні актуальності приділено минулим загрозливим подіям в США та заклику до допомоги Україні; низький рівень – пропозиції Байдену стати лідером світу, а нульовий рівень – виявам жорстокості загарбників до пересічних українців та майбутньому України як держави.