ТОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ КОЛОКАЦІЙ ІЗ КОМПОНЕНТОМ «ПЕРЕМОГА» - ДРУЖБЯК, Cвітлана; ГАЙМАХЕР, Аліна (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
У статті розглянуті методи аналізу тональності, які в останні роки стали дуже популярними, і цей інтерес охопив не лише науковців, але й компанії, уряди та різноманітні організації. В рамках дослідження проаналізовано кілька суттєвих наукових праць, які стосуються цього питання. Дослідження присвячене аналізу тональностей колокацій із компонентом «перемога», які були вилучені з корпусу сучасних періодичних видань з ГРАК на базі програмного забезпечення Sketch Engine. Загалом було зібрано 70 словосполук, які охоплюють період війни з лютого 2022 року. Тональний аналіз проводився за допомогою Google Cloud Natural Language API. Це потужний та дуже простий у використанні інструмент, який використовує передові можливості машинного навчання, що розроблені Google, для аналізу та розуміння структури та значення тексту. Він має ряд функцій з обробки природної мови, включаючи аналіз настрою, розпізнавання об'єктів та синтаксичний аналіз. Це дає можливість розробникам створювати додатки, які здатні обробляти та аналізувати великі обсяги тексту в режимі реального часу. API надає оцінку тональності та величину для кожного фрагмента тексту, причому оцінка варіюється від -1 (негативна) до 1 (позитивна). Було виявлено домінування позитивної тональності на рівні 66%. Основні фрази, які відображають позитивну оцінку, включають «наша перемога», «велика перемога», «нова перемога». Це свідчить про оптимізм та віру в перемогу серед українського населення. Також були виявлені словосполучення, які отримали нейтральну оцінку та рідкісні випадки, коли слово «перемога», пов'язане з негативними емоціями. Також нами було проведено класифікацію колокацій за допомогою функції Text Moderation. Це дослідження допомагає краще розуміти сприйняття та відношення до поняття «перемога» в українському суспільстві під час російсько-української війни.