ЕМОТИВНІ ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ОДИНИЦІ НА ПОЗНАЧЕННЯ ЕМОЦІЇ ГНІВУ В ІСПАНСЬКІЙ МОВІ - ЖОХ, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
У статті подано коротку характеристику іспанської фразеології та фразеологічних одиниць зокрема. Досліджено основні підходи до вивчення та категоризації фразеологічних одиниць. Розглянуто поняття емоцій та емотивності, їх вираження в культурному та суспільному житті Іспанії та іспаномовних країн, а також важливість емоцій у мовній картині світу окремого індивіда зокрема. Розглянуто поділ емоцій за версією різних науковців та подано класифікацію за версією Ізарда. Пояснено поділ емоцій на позитивні та негативні і обґрунтовано доцільність дослідження негативних емоцій. Оскільки за версією Ізарда є виділено сім емоцій з негативною конотацією та три з позитивною, для даної статті було за доцільне взяти саме емоцію з негативною конотацією. Найконцентрованіше емоції проявляються у фразеологічних одиницях, саме тому на їх прикладах наведено аналіз. Детально розглянуто фразеологічні одиниці, що позначають емоцію гніву. У всіх фразеологічних одиницях виявлено компонент дієслово. Серед дієслів є ті, що позначать рух вгору, рух вниз, перетворення на інший стан, а також рух рідини (у дослідженні це кров) в тілі. Дієслова, що є представлені у статті як частина фразеологічної одиниці на позначення емоції гніву є наступні: sacarle a uno, mandar, freír, buscar, encontrar, hervir, bajar, estar, ponerse, caerse, mojarse, llevarle a uno. Щодо граматичних форм, що в основному застосовуються це є теперішній час, оскільки для мовця важливо висловити почуття в даний момент, іншими граматичними формами є минулий час та наказовий спосіб дієслова. Минулий час використовується для позначення впливу певної події чи ситуації на індивіда, а наказовий спосіб використовується адресатом для уникнення адресанта. Оскільки всі приклади взяті з масмедійних джерел, фразеологічні одиниці є дуже актуальні у сучасній іспанській мові. Підсумовуючи, у даній статті наведено важливість вивчення фразеології та емотивних фразеологічних одиниць зокрема, здійснено семантичний аналіз фразеологічних одиниць, що виражають гнів у іспанській мові.