МЕТАФОРИЧНА ВЕРБАЛІЗАЦІЯ ОБРАЗУ ВЧИТЕЛЯ У НІМЕЦЬКОМОВНИХ ЦИТАТАХ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ - ПАЛИЦЯ, Галина (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
У статті розглянуто проблему репрезенації мовного образу вчителя у німецькомовних цитатах відомих людей. Основну увагу приділено особливостям його метафоричного втілення у досліджуваному матеріалі. Метою наукової розвідки є характеристика моделей, за допомогою яких у німецькомовних цитатах відомих людей реалізуюється антропоморфна і артефактна метафори. Досягнення окресленої мети забезпечується через використання загальнонаукових (методи спостереження, аналізу, узагальнення) і власне лінгвістичних (описовий метод, методи суцільного вибирання, контекстуального аналізу) методів. Наукова новизна дослідження полягає у розкритті особливостей метафоричної вербалізації образу вчителя у вказаному матеріалі. Висновки. Антропоморфна метафора репрезентована у німецькомовних цитатах відомих людей двома її типами: «учитель–людина соціальна» і «учитель–людина фізіологічна». У межах першого типу виокремлено такі моделі метафоричного переосмислення: «вчитель–сіяч», «вчитель–полководець», «вчитель–однокласник», які актуалізують позитивну аксіологічність, і моделями «вчитель–садівник», «вчитель–робітник», «вчитель– наркоман», що реалізують негативну аксіологічність. Другий тип розкривають моделі «вчитель–голова», «вчитель–мала дитина», «вчитель–покійник», що надають досліджуваному образу негативної оцінної семантики. Артефактна метафора представлена двома типами: «вчитель–механізм», «вчитель–предмет», які, своєю чергою, реалізуються через моделі «вчитель–шліфувальна машина» та «вчитель–прутик» відповідно. Вони характеризуються як позитивною, так і негативною аксіологічністю. З огляду на кількість моделей і їх наповнення домінує в досліджуваному емпіричному матеріалі тип «вчитель–людина соціальна», у якому використано образи представників інших професій чи родів занять для репрезентації якостей і властивостей учителя.