OSOBLIWOŚCI WYKORZYSTANIA PLATFORMY «TRANSLATOR’S AMANUENSIS 2020» PRZEZ TŁUMACZY JAKO ŚRODKA POSTEDYCJI - Bakhov, Ivan (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Biorąc pod uwagę jak ważne jest kształcenie tłumaczy do prowadzenia działalności pod względem współczesnego rynku pracy, szczególnie interesujące są osiągnięcia naukowców w takich aspektach kształcenia zawodowego tłumaczy jak informacyjno-tematyczny, informacyjno-wyszukiwawczy, informacyjno-technologiczny. Artykuł przedstawia analizę publikacji autorów zagranicznych poświęconych platformie sprzętowej «Translator’s Amanuensis 2020» (ТА-20) jako środka postedycji przetłumaczonych tekstów, ocenę priorytetowych kierunków badań naukowców w pierwszym dziesięcioleciu ХХІ stulecia. Została przeanalizowana rola systemu tłumaczenia maszynowego w działalności zawodowej tłumacza jako środka komunikacji interpersonalnej. Artykuł też przedstawia porównanie współdziałania systemu tłumaczenia maszynowego w czasie produkcji tekstu i tradycyjnych form redagowania przez tłumacza-człowieka. Ustalona jest zmiana paradygmatu i tradycyjnych nośników informacji, która odbywa się w tłumaczeniu pisemnym. Nacisk kładzie się na rosnące zainteresowanie rozwojem narzędzi i aplikacji zorientowanych na tłumaczenie w celu wyszukiwania wiarygodnych źródeł informacji, zasobów terminologicznych, specjalistycznych słowników i glosariuszy. Artykuł podkreśla, że opracowanie kognitywnych charakterystyk TA-2020 jest oparte na kognitywne badania z zakresu postedycji w ramach projektów CASMACAT oraz SEECAT.