ЗАЛУЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФАКУЛЬТАТИВНИХ ЗАНЯТЬ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ НА ЗАСАДАХ ІНТЕГРАТИВНОГО ПІДХОДУ В 5-6 КЛАСАХ СЕРЕДНЬОЇ ШКОЛИ - Павлюк, Алла; Шелудченко, Світлана; Шелудченко, Ольга (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Статтю присвячено експериментальним курсам і факультативним заняттям як засобу розширення мовленнєвого простору в середній школі. Встановлено передумови залучення інформаційно-комунікаційних технологій. Акцентовано на актуальності питання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті з огляду на 10 компетентностей Нової української школи. Окреслено важливість відеометоду як оптимальної форми організації факультативних занять англійської мови на засадах інтегративного підходу. Простежено кореляцію сучасних засобів унаочнення та сформованої лінгвокультурної компетенції. Зіставлено поняття Information Technology та Information and Communication Technology з подальшим виявленням відмінностей у їх змістовому наповненні. Актуалізовано поняття інформаційно-комунікаційних технологій як інтенсифікатора навчального процесу, що мотивує здобувачів освіти, забезпечуючи формування лiнгвокультурної компетенцiї. Окреслено змістове наповнення модуля «Земля: подорож у часі» експериментального курсу «Крізь епохи та континенти», що сприяє успішному засвоєнню мовного матеріалу в ігровій формі. Виокремлено вісім тематичних блоків, а саме: «Льодовиковий період», «Великий шовковий шлях», «Дарвін і теорія еволюції», «Географічні відкриття минулого та перша навколосвітня подорож», «Піраміди Єгипту», «7 чудес Стародавнього світу», «Як відкрили світ рослин», «Вікінги», що становлять змістовий модуль, присвячений короткому екскурсу в історію планети та великих географічних і наукових відкриттів. Доведено компліментарність «кейс»-методу, який у формі ситуативних вправ сприяє формуванню ерудованої, соціально активної особистості здобувачів освіти, з розвиненим мисленням та здатністю самостійно, активно і творчо розв’язувати поставлені практичні завдання. Визначено позитивний вплив «кейс»-методу при навчанні здобувачів освіти поколінь Z та Альфа з кліповим мисленням. Проілюстровано зразки завдань та ситуативних вправ окремих тематичних блоків змістового модуля «Земля: подорож у часі». Підкреслено важливість поєднання відеометоду з книжковими фрагментами задля реалізації освітніх цілей. Продемонстровано комплекс вправ на прикладі тематичного блоку «Вікінги».