САМОРЕФЛЕКСИВНА ОПОВІДЬ У РОМАНАХ ДЖ. М. КУТЗЕЕ «ФО», «МИТЕЦЬ ПЕТЕРБУРГА» ТА «ЕЛІЗАБЕТ КОСТЕЛЛО» - ПШЕНИЧНА, Марія (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
У статті досліджується еволюція саморефлексії у творчості південноафриканського англомовного письменника Дж. М. Кутзее. Поява саморефлексії – наративного модусу, що фокусується на процесі літературної творчості – виникає як реакція на соціально-культурні зміни сучасності. Саморефлексивні тексти часто звертаються до власного творіння, виявляючи його штучність і ставлячи під сумнів межі між вигадкою та реальністю. Теоретичну основу дослідження становлять структуралістський та семіотичний підходи, а також праці таких вчених, як Л. Хатчеон, Ж. Женетт, В. Шмідт, П. Во, В. Зусєва-Озкан та ін. У дослідженні розглядаються романи Дж. М. Кутзее «Фо», «Митець Петербурга» та «Елізабет Костелло», де саморефлексія проявляється в різних формах. У романі «Фо» головна героїня Сьюзен Бартон втілює акт авторства, деконструюючи традиційні пригодницькі наративи та розмірковуючи про мистецтво оповіді. Оповідь часто включає метатекстові коментарі, що підкреслюють сконструйованість роману. У «Митець Петербурга» головний герой Достоєвський перетворює реальність на художню вигадку, поєднуючи свій творчий процес з інтертекстуальними посиланнями на російські літературні традиції. У романі використовується вільний непрямий дискурс для поєднання точок зору оповідача і героя, що ілюструє плинність між вигадкою і творчою свідомістю митця. «Елізабет Костелло» розмиває межі між вигадкою і коментарем, коли головна героїня розмірковує про творчий процес і природу самого роману. Оповідь включає явні переривання, метатекстові коментарі та чуттєву взаємодію з мовою, що наче замикає оповідь на собі. Аналіз підкреслює важливість саморефлексивної наративної техніки Дж. М. Кутзее у розкритті складних взаємин між текстом, автором і читачем. Зосереджуючись на механізмах саморефлексивного письма, дослідження пропонує нове розуміння того, як сучасна література розглядає взаємодію між вигадкою, реальністю і творчістю.