ДІДЖИТАЛ-ЛІНГВІСТИКА: ЯК СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЗМІНЮЮТЬ АНГЛІЙСЬКУ МОВУ - ВОРНАЧЕВ, Андрій; КОЛОТ, Любов; НІКІФОРОВА, Вікторія (Актуальні питання іноземної філології, 2025)
Cоціальні мережі стали невід’ємною частиною життя мільйонів людей. Такі платформи, як Twitter, TikTok, Instagram, Facebook, створили унікальний простір для мовної взаємодії, який постійно змінює спосіб, у який люди пишуть, говорять і сприймають мову. Так, TikTok популярний завдяки коротким відео, трендо- вим викликам і алгоритму, який швидко адаптується до інтересів користувача. Instagram приваблює візуальним контентом. Facebook, залишається важливим для навчання, професійних контактів і спільнот за інтересами. Twitter дає можливість швидко обмінюватися думками та слідкувати за актуальними подіями й мемами. Зважаючи на той факт, що англійська мова є мовою міжнародного спілкування не тільки в бізнесі, але й в соціальних мережах, то зміни в граматиці, лексиці та синтаксисі різних мов через англійську, формують сучасний мовний ландшафт, який відображає динамічність цифрового спілкування. Мета статті – проаналізувати процес впливу соціальних мереж на англійську мову, зокрема на лексику, граматику, синтаксис та комунікативні практики, а також визначити основні тенденції та можливі наслідки цих змін для майбутнього мовної еволюції. Виділено кілька основних способів, якими соціальні мережі впливають на англійську мову: 1. Поширення нових слів через меми. 2. Популяризація новотворів через тренди, челенджі та хештеги. 3. Зміни у граматиці та стилі. 4. Мовна інклюзивність та запозичення. Вплив соціальних мереж на англійську мову має великий потенціал для формування майбутніх змін у мовному стандарті, але чи стануть ці зміни сталими, залежить від кількох факторів: постійне зростання неформального стилю, швидкий розвиток нових слів і виразів завдяки глобалізації, невизначеність у впровадженні в офіційну мову, вибірковість у поширенні змін. Соціальні мережі не лише відображають мовні зміни, а й прискорюють їх, роблячи комунікацію більш динамічною, неформальною та глобалізованою. Зміни, що відбуваються під впливом цифрового середовища, демонструють гнучкість англійської мови та її здатність до адаптації. Це відкриває нові можливості для лінгвістичних досліджень і вимагає подальшого вивчення діджитал-лінгвістики як науки, що досліджує взаємозв’язок між технологіями та мовою.