ОПОЗИЦІЙНА МЕТАФОРА LIGHT AND DARK ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ АСОЦІАТИВНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Мартінек, Світлана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглянуто опозицію LIGHT – DARK у свідомості носіїв англійської мови. Оскільки Когнітивна Лінгвістика досліджує когнітивні механізми через призму людської мови, вона уможливлює новий підхід до вивчення бінарних опозицій. Метою дослідження є виявлення результатів взаємодії когнітивного механізму протиставлення з концептуальною метафорою на прикладі опозиції LIGHT – DARK. Установлення зв’язків цієї опозиції з іншими бінарними протиставленнями є другою метою розвідки. Дослідження проведено за результатами експериментів із носіями англійської мови, представленими в асоціативних словниках (KR, MWAN, EAT). Отримані реакції використано для з’ясування ролі різних когнітивних механізмів у лінгвістичній концептуалізації протиставлення LIGHT – DARK, а також виявлення корелятивних опозицій у свідомості мовців. Розглянуто питання про універсальність протиставлення LIGHT – DARK та різні стратегії її номінації. Проаналізовано співвідношення опозиції LIGHT – DARK із зоровим сприйняттям і ментальними характеристиками за результатами асоціативних експериментів. Взаємодія цих компонентів у мовній концептуалізації приводить до виникнення складної опозиційної метафори: з одного боку, це БАЧЕННЯ - ЗНАННЯ – СВІТЛО, а з іншого їм протиставлені ТЕМРЯВА – ВІДСУТНІСТЬ БАЧЕННЯ – НЕЗНАННЯ, НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ. Встановлено зв’язки опозиції LIGHT – DARK у системі бінарних опозицій, зокрема з протиставленнями день – ніч; сонце – місяць; білий – чорний, червоний – чорний; небо – земля; щастя – нещастя, життя – смерть тощо. Проаналізовано реакції, які виражають оцінку та емоції, пов’язані з цією опозицією у свідомості мовців. Установлено, що взаємодія когнітивного механізму протиставлення та концептуальної метафори, де, з одного боку, позитивно, а з іншого негативно марковані члени різних бінарних опозицій взаємодіють між собою в метафоричному обміні, створює підґрунтя для формування складної системи метафор, які можна назвати опозиційними.