ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ АНГЛОМОВНИХ ТЕКСТІВ ЮРИДИЧНОГО ДИСКУРСУ (НА МАТЕРІАЛІ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ) - Хацер, Ганна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена проблемі вивчення процесу перекладу текстів інституційних дискурсів на прикладі англомовного юридичного дискурсу та його окремого жанрового виду – договорів купівлі-продажу. Акцентовано на аналізі тих особливостей текстів юридичного спрямування, на які потрібно звернути увагу в процесі здійснення перекладацького аналізу англомовного юридичного дискурсу. Під час дослідження запропоновано визначення поняття «англомовний юридичний дискурс», надано характеристики договорів купівлі-продажу, до яких належать: чітка структура, певна фреймова організація текстового матеріалу, значна кількість фахової термінології (правової) та орієнтація на суб’єктів правових відносин. Серед інших особливостей текстів договорів купівлі-продажу виявлено широке використання архаїчних прислівників, багатокомпонентних термінів, серед яких найбільш уживаними є дво- та трикомпонентні, та граматичних форм дієслів у пасивному стані. Окремо виділено методи перекладу кожного виду лексики. Так, для перекладу архаїчної лексики використовують: прийом опущення; переклад за допомогою займенника «цим»; використання вставних слів. При перекладі англомовних юридичних термінів-словосполучень виявлено тенденцію до вживання таких прийомів: описовий метод; лексична трансформація калькування; перестановка елементів терміна; транскодування. Також було виявлено тенденцію до вживання термінів-дуплетів, що пояснюється багатовіковою історію та прецедентною природою англійського права. При перекладі їх структура не зберігається через змістову надмірність у мові перекладі. До граматичних особливостей договорів купівлі-продажу належать: використання стверджувальних речень з значенням заперечення мовою оригіналу та їх антонімічний переклад мовою перекладу; невластиве українській мові розміщення членів / частин речення та їх перестановка при перекладі; домінування пасивних конструкцій в англомовних текстах та їх переклад активними конструкціями українською мовою; необхідність у трансформації додавання для досягнення точності та правильності при передачі смислу оригіналу.