ЕКОЛОГІЧНІ НЕОЛОГІЗМИ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Бондар, Тетяна; Каліщук, Діана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглянуто основні способи утворення екологічних неологізмів, які складають значну частку усіх інновацій сучасної англійської мови. Незважаючи на велику кількість досліджень у галузі неології, проблема виникнення, формування та перекладу еконеологізмів потребує ретельного аналізу. Утворення великої кількості нових слів у сфері екології відображає глобальне загострення проблем охорони навколишнього середовища та розвиток екологічної свідомості людей. За допомогою суцільної вибірки зі словників неологізмів та онлайн словників англійської мови було отримано масив екологічних неологізмів – 100 лексичних одиниць. Аналіз масиву еконеологізмів показує, що вони переважно утворені з елементів, які вже існують у мові. Найбільш продуктивними способами творення інновацій в екологічній сфері є афіксація (39 %), словоскладання (24 %) та абревіація (22 %). Виявлено, що домінантну позицію займають еконеологізми, утворені за допомогою префіксів eco- (eco-porn, eco-anxiety), bio- (biocluster, bioinvasion), re- (rewild, regreen) та myco- (myco-diesel, mycoremediation). Найчастотнішими суфіксами є -ation (ecologization), -ist (warmist), -ism (freeganism), -cide (adulticide), -phobe (chemophobe). При словоскладанні активно використовуваною є лексема green (green accounting, greenlash). Серед видів скорочень абревіація є найбільш поширеною. Виокремлено такі типи абревіацій: літеральний (CFC – chlorofluorocarbon), звуковий (SEEDS – Social Ecological Economic Development Studies) та змішаний (PETA – People for the Ethical Treatment of Animals). Показано, що для екологічних скорочень характерною є омофонія наявного слова й акронімічної одиниці (NOPE (Not on Planet Earth), GASP (Group Against Smoke and Pollution)), що сприяє легшому розпізнаванню неологізму та швидшому входженню його до словникового складу мови. За допомогою телескопії було утворено 12 % екологічних неологізмів (pollutician (pollution + politician), freegan (free + vegan)). Виявлено, що найменш продуктивним способом є конверсія – 3 % еконеологізмів було утворено за допомогою цього способу.