ЛІНГВОСТАТИСТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ІМЕННИКІВ EAST-WEST, NORTH-SOUTH У ТЕКСТАХ ХУДОЖНЬОЇ ПРОЗИ - Гончарук, Світлана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена аналізу особливостей функціонування просторових іменників у текстах сучасної англомовної художньої прози. Мета дослідження реалізована за допомогою компонентного аналізу та застосування прийомів математичної статистики. Об’єктом спостережень є слова, що увійшли до першої тисячі найчастотніших слів сучасної англійської мови. Це просторові іменники east-west, north-south. Категорія простору належить до числа категорій, вивчення яких веде до розвитку науки, мистецтва, людської культури в цілому. Від того, як людина сприймає просторові аспекти оточуючого світу, як відноситься вона до простору, залежить ефективність і цілеспрямованість її діяльності. У парадигматичному аспекті дослідження уточнено семантичну структуру аналізованих слів. Основними параметрами дослідження в синтагматичному аспекті є частота, поширеність, граматична сполучуваність. У системі мови проведений аналіз словникових дефініцій показав, що досліджувані іменники мають стійку характеристику в аналізованих словниках: всі вони відносяться до зони максимального ступеня усталеності частки семи простору. Доведено, що основним чинником, який розмежовує функціональні характеристики просторових іменників east-west, north-south, є їх частота. Граматична сполучуваність аналізованих іменників представлена списками моделей. Дослідження підтвердило дію закону переваги, суть якого полягає в тому, що у мовленні переважає невелика кількість моделей граматичного зв’язку, які мають високу частоту й несуть максимум функціонального навантаження. Сукупності моделей сполучуваності іменників east-west, north-south схожі за рахунок ядерних моделей (75 % досліджуваного матеріалу) і відрізняються моделями, які знаходяться на периферії (10 % досліджуваного матеріалу). Коефіцієнт подібності граматичної сполучуваності в ядрі значно перевищує коефіцієнт спільності периферійних наборів моделей.