СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛЕКСИЧНИХ ОДИНИЦЬ НА ПОЗНАЧЕННЯ РОЗЧАРУВАННЯ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Коляда, Еліна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Статтю присвячено дослідженню семантичних особливостей лексичних одиниць на позначення розчарування в сучасній англійській мові. Розчарування – це невдоволення, яке виникає тоді, коли очікувана або обіцяна подія не відбулася. Іншими словами, розчарування – це почуття обманутого очікування. Для розчарування характерне виникнення негативних переживань, психологічного напруження і відчуття певного дискомфорту. Сильне розчарування може призвести до депресії. Для позначення всього діапазону емотивно-оцінної модальності негативного спектра використовують термін “несхвалення” як класема. Одним із способів об’єктивації почуття розчарування в мові є його номінація. Номінативи почуття розчарування репрезентовані чотирма лексико-граматичними класами: іменниками (disappointment, discouragement, disillusionment, dismay, disenchantment, dissatisfaction, discontent, discontentment), прикметниками (disappointed, disappointing, discouraged, discouraging, disillusioned, dismayed, inconsolable, disenchanted, disgruntled, crestfallen, bitter, dissatisfied, discontented, deflated), прислівниками, які є похідними від наведених прикметників (disappointedly, disappointingly, inconsolably, discouragingly, bitterly, discontentedly) та дієсловами (disappoint, discourage, disillusion, dismay, dissatisfy). Проведений аналіз уможливив виокремлення таких сем, релевантних для психологічної ідентифікації досліджуваного почуття: “почуття”, “пригніченість”, “безутішність”, “роздратування”, “злість”, “сум”, “засмученість”, “тривожність”, “занепокоєння”, “невдоволення”, “втрата впевненості”, “ображена гідність”, “втрата ентузіазму”, “втрата бажання і готовності діяти”, “думки про надаремність старання щось робити”, “думки про неможливість досягти успіху в майбутньому”. З-поміж сем, які експлікують причини виникнення почуття розчарування, виокремлено наступні: “крах надій і очікувань”, “недосягнення бажаного результату”, “думки про пережиту несправедливість”, “неможливість забути негативний минулий досвід”, “виявлення неприємної правди про когось або щось”, “неприємний сюрприз”.