ДОСЛІДЖЕННЯ ДВОЗНАЧНОСТІ: СЕМАНТИЧНИЙ АНАЛІЗ НАВМИСНОЇ ТА НЕНАВМИСНОЇ ДВОЗНАЧНОСТІ - Байбакова, Інеса; Гасько, Александра (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена дослідженню двозначності щодо її навмисного/ненавмисного, іншими словами, усвідомленого та неусвідомленого використання, з погляду фонології, граматики та лексики. У ній представлені також причини та наслідки двозначності у повсякденному спілкуванні. Завдяки своїй нечіткості та неточності двозначність, яка асоціюється у мовній системі з кількома значеннями, дозволяє різні інтерпретації, що спричиняють гумористичний ефект або призводять до непорозуміння. Таким чином, вивчення двозначності вимагає семантичного аналізу із ретельним розглядом аспектів її усвідомленості чи неусвідомленості. Фонологічна двозначність має місце, коли поверхневі структури різних речень підлягають однаковій фонологічній інтерпретації. Звучання є важливим, оскільки одне і те ж речення, вимовлене з низхідною чи висхідною інтонаціями, часто міняє сенс. Граматична двозначність трапляється там, де граматична структура одного речення уможливлює більше, ніж одне тлумачення. Неусвідомлене використання двозначності у граматиці можна помітити при вживанні відносних займенників, допоміжних дієслів, дієприкметника теперішнього часу чи двозначної граматичної конструкції, де не самі слова, а власне їх поєднання є причиною двозначності. Відомо, що лексична двозначність має подвійну природу: синтаксичну та семантичну. Синтаксичний тип в основному стосується граматичних структур та їх конотацій, тоді, як семантична двозначність є головним джерелом лексичної дуальності. Вона базується на полісемії та омонімії. Здійснений аналіз охоплює різні поняття та аспекти досліджених і описаних явищ з огляду граматики, фонології та лексики. Порівняння усвідомленої та неусвідомленої двозначності засвідчило, що навмисне використання двозначності має на меті зробити повсякденну комунікацію виразнішою та яскравішою, апелюючи до нашого почуття гумору. Натомість ненавмисна двозначність може стати причиною плутанини і збентеження. Навмисна двозначність виявилась досить ефективною в рекламі, що робить її цікавим об’єктом подальшого вивчення.