КООПЕРАТИВНІ СТРАТЕГІЇ І ТАКТИКИ КОМУНІКАНТА-ПЕСИМІСТА - Бойчук, Валентина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті виявлено, що основою песимістичних дискурсів, які гармонізують взаємини між комунікантами, є кооперативні комунікативні стратегії. Встановлено, що кооперативними комунікативними стратегіями в межах песимістичного дискурсу є стратегія толерантності та захисна стратегія. Стратегія толерантності спрямована на порозуміння, неконфліктне розв’язання суперечностей у процесі взаємодії, протистояння агресії, урівноваження позицій співрозмовників, нівелювання демонстрації грубої сили, пояснення загрози та запобігання їй. З’ясовано, що основними тактиками реалізації стратегії толерантності є тактика удаваної байдужості, тактика згоди, тактика виправдання дій співрозмовника. Використання захисної стратегії в песимістичному дискурсі зумовлене потребами комунікативної особистості нівелювати негативний вплив надмірної тривожності на поведінку та діяльність. Захисна стратегія, спрямована на досягнення компромісу шляхом формування захисних механізмів на випадок невдачі, реалізується тактикою підтримування низьких очікувань, тактикою критичної оцінки ситуації, тактикою негативного прогнозування. Вербальними маркерами стратегій та тактик, що ними послуговується комунікант-песиміст, є лексико-семантичні, синтаксичні, стилістичні та прагматичні засоби. Встановлено, що вербалізація досліджуваних тактик визначається структурою окремої комунікативної ситуації та особливостями особистісних поведінкових реакцій комуніканта-песиміста. Доведено, що вибір кооперативних стратегій і тактик, які реалізують комунікативну інтенцію комуніканта-песиміста, визначається типологічними особливостями песимізму як диспозиційного (КС толерантності) та захисного (захисна КС) феномену.