ЕНТРОПІЯ БІГРАМ ЯК МЕТОД ФОРМАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ - Калимон, Юлія; Кульчицький, Ігор; Ліхнякевич, Ігор (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті простежено етапи становлення, окреслено основні об’єкти та проблеми застосування методів квантитативної лінгвістики у вивченні ідіолектів письменників на матеріалі їх художніх творів. Підкреслено значущість та актуальність цієї тематики у зв’язку із розвитком комп’ютерних технологій та програмного забезпечення, а саме: створення відповідного дослідницького корпусу. Зазначено, що згаданий метод дослідження художніх творів доповнюватиме літературознавчі студії та дасть змогу внести більше об’єктивності у традиційну методику. Новизна роботи полягає в застосуванні методу аналізу ентропії біграм як одного із перспективних у вивченні інформаційно-статистичних властивостей художніх текстів із метою якіснішого аналізу особливостей творчої манери письменників та порівняння із загальномовними показниками. Вперше таку методику дослідження застосовано для аналізу новел В. Стефаника та М. Яцківа, а також поезії П. Карманського. Запропоновано напрямки подальших досліджень на основі отриманих результатів.