ПОКЛАДІМО КВІТИ НА МОГИЛУ ЕЛДЖЕРНОНА: ГЕШТАЛЬТ-МАРКЕРИ СИНТАКСИЧНОГО ПРОФАЙЛІНГУ ОСОБИСТОСТІ - Морозова, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Представлена робота спрямована на дослідження внутрішніх зв'язків, що існують між процесами людського мислення та їхньою об’єктивізацією у мовленні. Робота базується на концепції мовного іконізму як загальної властивості мови й тексту та виконана із залученням основних принципів класичного гештальт-аналізу. Об’єкт вивчення розглядається як багатовимірний гештальт, тобто цілісний ментальний конструкт, що віддзеркалюється в сумі своїх функціональних проекцій, хоча і представляє собою єдність значно більшу за їхню суму. Ретельний аналіз мовленнєвих зразків із персонажного діалогу, прямої та невласне-прямої мови головного героя й оповідача роману Д. Кіза «Flowers for Algernon» уможливив встановити чіткі маркери його інтелектуального розвитку на рівні синтаксису, що маніфестують себе як зміни у положенні гештальт-центру загальної гештальт-фігури його мовлення, взятої у проекціях певного типу. Наразі розгляду підлягала структурно-синтаксична проекція мовлення Чарлі. Встановлено, що маркером для профайлінгу спікера згідно з рівнем його інтелектуального розвитку в даній проекції є ускладнені речення, які кодують у мовній формі результати цілої низки глибинних операцій абстрактного мислення.