АНАЛІЗ ДИСКУРСУ АВІАЦІЙНОЇ РАДІОТЕЛЕФОНІЇ: КОМУНІКАТИВНІ ФУНКЦІЇ - Москаленко, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглядається проблема визначення комунікативних функцій дискурсу авіаційного радіотелефонного зв'язку. Автор обґрунтовує важливість вивчення людського чинника при розв’язанні завдань, пов’язаних із підвищенням рівня безпеки польотів і ефективністю використання авіаційної техніки в цивільній авіації в контексті ведення радіотелефонного зв’язку між пілотом і диспетчером. Стандартна фразеологія у поєднанні з авіаційною англійською мовою є робочим мовним кодом. Незважаючи на удосконалення літаків і зв'язку, все ще існує потреба в міжособистісному спілкуванні під час щоденних рейсів. Безпека польотів є ключовим поняттям в авіації. У статті проаналізовані вимоги ІСАО стосовно рівнів володіння англійською мовою на міжнародних повітряних трасах. У статті автор підкреслює важливість ролі четвертого рівня ІСАО з англійської мови в процесі ведення радіообміну між авіаційними фахівцями. Визначені особливості стандартної фразеології радіообміну пілотів і диспетчерів при здійсненні професійної діяльності. В ході теоретичного аналізу статистичних даних аварійних і особливих ситуацій, які сталися в результаті порушення стандартної фразеології радіообміну, автор приходить до висновку про те, що результат від практичного застосування знань з професійного авіаційного дискурсу пов’язаний із безпекою польотів на міжнародних повітряних трасах. Уточнення або прохання роз’яснити вказівку є інтерактивним інструментом розв’язання проблем у повітрі, що дозволяє учасникам радіообміну розуміти один одного. Комунікативна функція висловлювання відповідає наміру повідомлення під час радіообміну. Автор виконує аналіз мовних форм і комунікативних функцій дискурсу авіаційного радіотелефонного зв’язку. Представлено класифікацію функцій, відповідно до якої виділяється сім функцій мови: інструментальна, регулювальна, функція взаємодії, представницька, особиста, евристична, уявна. Функції дискурсу авіаційної радіотелефонії були згруповані в чотири категорії відповідно до їх ролі в здійсненні управління повітряним рухом і пілотування. Ці категорії є такими: запуск дії; обмін інформацією; управління стосунками між пілотом і диспетчером; управління діалогом.